logo
logo

Oliemolenkwartier, Amersfoort

De opgave

Op de kop van bedrijventerrein De Isselt ligt de Prodentfabriek. Decennia lang werd hier tandpasta van Prodent en Zendium geproduceerd. In 2011 besloot Unilever om de productie naar Frankrijk te verplaatsen en in 2012 werd de fabriek gesloten. Het in onbruik geraakte terrein werd omheind door hoge muren. Ook de omliggende parkeerterreinen waren weinig uitnodigend. De Amersfoortse belegger en ontwikkelaar Schipper Bosch had plannen om het fabriekscomplex op innovatieve wijze te herontwikkelen tot ‘De Nieuwe Stad’, een gemengd stedelijk gebied waar mensen werken, wonen, leren en hun vrije tijd doorbrengen. Dit concept sloot uitstekend aan bij de ontwikkelingsvisie die de gemeente had opgesteld voor het Oliemolenkwartier.

Onze inzet

Schipper Bosch kon vanuit haar eigen vermogen een groot deel van de aankoopsom voor de Prodentfabriek bekostigen, maar door de gefaseerde, ‘bottom up’ aanpak lukte het niet om financiering te vinden voor het resterende deel. De Nieuwe Stad wordt namelijk op organische wijze geprogrammeerd, vanuit de werkelijke ruimtevraag: het concept groeit mee met de bewoners en gebruikers, waardoor niets vantevoren vaststaat. Deze werkwijze sluit aan bij de behoefte van deze tijd, maar voldoet niet aan de kredietvoorwaarden van reguliere financiers. OMU heeft een financiering verstrekt van 1,3 miljoen euro voor de aankoop en verbouwing van de Prodentfabriek. De financiering had een looptijd van maximaal drie jaar, maar door het grote succes van De Nieuwe Stad kon Schipper Bosch de lening al na ruim een jaar geheel aflossen.

 

Het resultaat

De Nieuwe Stad heeft in korte tijd al een prominente plaats verworven als ‘place-to-be’ in Amersfoort en omgeving. In de voormalige tandpastafabriek zijn inmiddels zo’n zeventig bedrijven gevestigd. De locatie wordt nu gebruikt door een onderwijsinstelling, verschillende ondernemers, horecabedrijven en voor diverse evenementen en congressen. De gemeente kon en wilde zelf het fabriekscomplex niet aankopen. Zij zag de kwaliteit en de potentie van het initiatief van Schipper Bosch, maar zag ook dat de plannen dreigden te sneuvelen door gebrek aan financiering. OMU kon in dit gat springen met een geldlening op maat, en heeft zo een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van dit unieke concept.

Oppervlak
2 ha terrein
Ingreep
herbestemming van fabriekscomplex naar mixed-use project
Rol OMU
financierend
Jaar
2014-2015